Tento web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Používáním webu s tím souhlasíte. Další informace.
Autor: Jakub Šestořád 15.6.2021

Ustálená slovní spojení odkazující na jména historických postav

(Zdroj obrázku: www.i60.cz)

Frazémy neboli ustálená slovní spojení. Tyto slovní spojení mají vždy vlastní, leckdy ne na první pohled viditelný význam.

A právě na to se dnes zaměříme. Speciálně se podíváme na ustálená slovní spojení, která ve svém názvu mají nějaké jméno historické postavy. Většina frazémů v kvízu bude pocházet z řeckých bájí a pověsti, ale mezi nimi se najou i nějaké biblické či moderní frazémy. 

A když si nebudete vědět rady, nevadí, můžete si zobrazit nápovědu. Ta vám zobrazí jméno postavy, od které je ustálené slovní spojení odvozeno. Pozor! To ale neplatí u otázky č. 24. Tam se v názvu jméno postavy nevyskytuje, a tak se vám po zobrazení nápovědy ukáže historická postava, se kterou je tento frazém spojený. Tato nápověda je také označena *.

Užijte si kvíz a přeji hodně štěstí!

Ustálená slovní spojení odkazující na jména

 


U každé otázky tohoto kvízu lze samostatně využít nápovědu. Po spuštění kvízu se tato možnost zobrazí nad počítadlem skóre.
Pozor! Pokud nápovědu využiješ, za správnou odpověď nezískáš bod, ale jen půl bodu.
Co nápověda zobrazí? Jméno postavy od které je odvozeno rčení



Další kvízy


Dejte přátelům vědět, jak jste dopadli. Povedou si lépe?